Activiteiten

Vrienden van Techniek is betrokken bij een groot aantal activiteiten in de regio Hoogeveen. Op deze manier zorgen we samen voor een samenhangend techniek programma en bereiken we zowel de jongeren als ook de volwassenen en interesseren we ze voor de wereld van de techniek. Zo zijn we betrokken bij:

Ontdekhoek

In de Bibliotheek van Hoogeveen is sinds maart 2019 de Ontdekhoek geopend: een werkplaats waar kinderen van 4 tot 14 jaar op een leuke en leerzame manier kennismaken met techniek door zelf aan de slag te gaan met meer dan 30 proefjes.

Meer informatie: http://www.ontdekhoek.nl/hoogeveen/

Logo ontdekhoek hoogeveen
samenwerking ontdekhoek

Sterk Techniek Onderwijs

Vanaf september 2018 wordt er gemiddeld 100 miljoen per jaar extra geïnvesteerd in techniekonderwijs op het vmbo. In 2018 en 2019 in er geld beschikbaar voor vmbo-scholen waarmee ze kunnen investeren in bijvoorbeeld machines, materialen en mensen. Van 2020-2023 worden de middelen ingezet voor de uitvoering van regionale plannen van vmbo-scholen, mbo-instellingen, het bedrijfsleven en regionale overheid. De doelstelling is werken aan een duurzaam, dekkend en kwalitatief sterk technisch onderwijs. In Hoogeveen werken de Vrienden van Techniek samen met de 2 VO scholen Roelof van Echten College en RSG Wolfsbos en het mbo onderwijs Alfa-college samen aan de planvorming en uitvoering.

Meer informatie: https://www.sterktechniekonderwijs.nl/regio/hoogeveen

Logo Sterk Techniek Onderwijs hoogeveen
Sterk Techniek Onderwijs Hoogeveen

Kenniscentrum Circulariteit, Energie en Duurzaamheid.

Dit Kenniscentrum wordt binnen het Alfa-college gepositioneerd. Het Centrum vormt een aantrekkelijke leer-werkomgeving rondom innovatieve technologie gericht op ontwikkeling en implementatie van de Energietransitie en circulair denken. Het centrum wordt een ontmoetingspunt tussen energieleveranciers, installateurs, bouwers, ondernemers, adviseurs op het gebied van marketing en communicatie, studenten en docenten en burgers. Het centrum gaat oplossingen bieden voor actuele scholing voor reguliere studenten en zittende werknemers ( en zij-instromers). Het toeleidend onderwijs (VMBO, MAVO, HAVO) heeft behoefte aan realistische voorbeelden om hun leerlingen te motiveren om een loopbaan in de techniek te kiezen, met name richting opleidingen die onderdeel worden van de Energietransitie. Als Vrienden van Techniek vormen we hierbij een verbindende factor waarbij het centrum als uitvalsbasis zal fungeren.

Meer informatie: https://www.alfa-college.nl/hoogeveen/voltastraat-33/volta2020

Dag van de Techniek

Voorafgaand aan de Open Bedrijven Dag wordt op de vrijdag de Dag van de Techniek georganiseerd waarbij leerlingen uit groep 7 en 8 onder begeleiding van leerlingen techniek van het Roelof van Echten College en RSG Wolfsbos en studenten techniek van het Alfa-college op het Alfa-college kennis maken met Techniek. Na afloop van het dagdeel ontvangen de leerlingen een ticket om tijdens de Open Bedrijven Dag een aantal technische bedrijven te bezoeken om een kijkje achter de schermen te nemen.

Hoogeveen On Stage

Het On Stage Beroepenfeest faciliteert een nieuw, duurzaam, persoonlijk en lokaal ondernemersnetwerk voor jongeren van het vmbo en draagt bij aan kansgelijkheid, toekomstperspectief, beroepsoriëntatie en ondernemersvaardigheden. In Hoogeveen worden op deze manier jaarlijks 800 vmbo leerlingen geholpen in hun beroepsoriëntatie. De Vrienden van Techniek participeert  in de Techniek sector door actief bedrijven uit de technische sector te werven die als Beroepsbeoefenaar meedoen aan Hoogeveen On Stage zodat een zo’n breed mogelijk beroepenaanbod voor de leerlingen gecreëerd wordt. Daarmee leveren wij een belangrijke bijdrage in het op de kaart zetten van het rijke aanbod aan technische beroepen in de regio Hoogeveen.

Meer informatie: https://www.hoogeveenonstage.nl/